Lån penger til oppussing

Lån penger til oppussing

Her oppe i det kalde nord tilbringer vi mye av tiden vår innendørs. Dette har resultert i at vi nordmenn er verdensmestre i oppussing. Vær og vind og allment bruk gjør noe av oppussingen til en reell nødvendighet, mens andre former for oppussing ofte kan handle like mye om trender og behov for noe nytt. Uansett hvorfor du velger å pusse opp kan det ikke stikkes under en stol at det koster penger, spesielt om du er nødt til å gjøre noe med slike rom som bad og kjøkken. Dersom du ikke har spart opp til dette, vunnet i lotto eller arvet en solid sum er ofte det å låne penger løsningen de fleste av oss må ty til.

  

Øke boliglånet

Eier du din egen bolig har du formentlig et lån på denne. Dersom du har betalt ned på dette lånet en stund og boligene der du bor har økt i verdi, kan du høre med banken om boliglånet kan utvides slik at du kan pusse opp. Dette er ofte det som er den mest gunstige løsningen dersom du må låne penger, ettersom lån der banken har pant for lånesummen har lavere rente enn andre typer lån. De fleste banker er ofte villige til dette dersom du har friverdi i boligen og dersom du kan vise at oppussingen vil øke boligens verdi. Som regel må du ha en takstmann inn i bildet, da banken vil se hva boligen din er verdt nå i forhold til da du for eksempel tok opp lån for å kjøpe den. Vær klar over at utgifter til takstmann og pantegebyrer kan skrives av på selvangivelsen. Dette er en billig, men ofte tungvint måte å låne penger på og det er heller ikke sikkert at du får et ja.

Forbrukslån til oppussing

Veldig mange velger forbrukslån når de skal pusse opp hjemme. Dette er hovedsakelig fordi låneprosessen går veldig fort, ofte er det hele i orden i løpet av en dag eller to, og fordi du kan søke om å låne så mye som en halv million kroner.

Når du sender inn lånesøknaden din bør du for det første være klar over at dersom du vil låne mer enn en kvart million kroner, så bør du ha en medsøker. Dette vil øke sannsynligheten for at du får et ja på søknaden. For det andre bør du være klar over at søknaden skal gjennom en kredittvurdering. Siden banken som eventuelt låner deg pengene ikke har noen ekstra sikkerhet for summen den låner ut, vil den kontrollere så langt det er mulig at du har evne og vilje til å tilbakebetale forbrukslånet ditt. Dette betyr at banken ser på slike ting som forholdet mellom inntekt, utgifter og gjeld og resultatet kan være at du får låne mindre enn du har bedt om. Resultatet kan også være at du ikke får låne penger i det hele tatt, noe som er tilfelle om du er registrert med aktive inkassosaker og betalingsanmerkninger.

Før du signerer og får pengene utbetalt

Det er definitivt lurt å søke hos flere banker slik at du kan sammenligne rentetilbudet du får. Dette bestemmes nemlig også etter kredittvurderingen og bankene kan vurdere ulikt og dermed tilby deg ulik rente. Tar du deg tid til å søke hos flere slipper du å måtte ut med høyere rentekostnader enn nødvendig. Når du skal sammenligne lånetilbudene dine er det den effektive renten du skal se på. Dette er summen av hva lånet ditt koster og inne i den effektive renta ligger altså den nominelle renta pluss alle gebyrene som følger med.

Ikke glem at det er viktig å sette opp et budsjett for hva oppussingen vil koste og dermed over hvor mye penger du må låne. Bruk lånekalkulatoren på bankens hjemmesider til å finne ut hva lånet du ønsker deg vil koste deg hver eneste måned og sjekk om budsjettet ditt tåler denne belastningen. Alle lån må betales tilbake og det med renter. Selv om du ønsker å pusse opp kan det bli ekstremt dyrt dersom du låner penger du vet du ikke har mulighet til å tilbakebetale.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits